DAGING GORENG
BAHAN2NYA
daging lembu(1/2 kati..ikut suka berapa org nak makan)
ubi mengala (3 biji)
dihiris nipis

untuk bahan tumisan
bawang besar
bawang putih
serai

ditumbuk /diketuk sedikit
sos tiram
*garam dan gula secukup rasa
*cabai merah dan hijau dihiris untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
- rebus daging sehingga empuk
- sambil menunggu daging empuk, bolehlah anda menggoreng ubi yang telah dihiris tadi
- setelah daging empuk..masukkan bahan2 untuk tumis
- masukkan sos tiram (secukup rasa..sos tiram ni masam)
- masukkan sedikit air (sebaiknya ambil air rebusan daging td,untuk mengekalkan rasa manis daging)
- masukkan daging
- masukkan batang serai yang telah ditumbuk tadi ( supaya masakan berbau harum)
- masukkan garam dan gula secukup rasa
- masukkan ubi yang telah digoreng tadi
- gaul hingga sebati
- bolehla dihidang dalam pinggan dan tabur hirisan cabai merah dan hijau tadi
MMM........sedap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan